Beelden van ver

Beelden van ver


De inspiratiebron voor deze beelden ligt, net als bij mijn eerdere werk, bij beelden uit de oudheid: het magische en mythische daarvan. Vooral de pré-Romeinse kunst (o.a. Etrusken en Nuraghi), te vinden in de prachtige archeologische musea in Italië.

In april 2018 maakte ik het eerste beeld van deze serie. Het volgende reageerde daar op. En het volgende dáár weer op.
Een proces van steeds zoeken naar eenvoud, simpele lijnen, harmonie. Uiteindelijk werden al die beelden voor mij als net opgegraven artefacten, met hun verweerde huid door eeuwenlang verblijf onder de grond, als leden van eenzelfde ‘stam’. Een stam vol verhalen en mythen. Daardoor zijn alle beelden sterk met elkaar, en met mij, verbonden.

RECENTE  BEELDEN  2021 / 2022


Vorig jaar maakte ik een serie vogels.


Deze winter maakte ik een serie maskers. Van paarden en van krijgers. Ze staan op stokken in de tuin, hangen binnen aan de wand of staan daar op een stokje op een sokkel.


Voor het thema ‘water’ maakte ik ook dit jaar eerst een uitstapje naar ‘botten’. Dat leek me mooi, een serie botten in water. De botten werden mooi, maar de combinatie met water werkte niet.


Maar ‘oerwezens’ in grote glazen potten met water, dat werkte wel. Ze verwijzen naar menselijke of dierlijke onderdelen op sterk water. Luguber? Ik vind het vooral heel mooi: door de ronding van de potten in combinatie met het water vervormt de inhoud. Een vervreemdend kijkspel.

 

Daarna paste ik het thema ‘water’ in in de serie beelden van ver. Zo onstonden de waterspuwers. Eerst één, daarna nog een en nog een. En zo ontstond ook het idee van een installatie: een heel stel bij elkaar, hoe zou dat zijn?


waterspuwer 2.
paardenmasker
waterspuwer 6.
oerwezen
bot
2 vogels
waterspuwer 9.
vogelmasker
waterspuwer 4.
waterspuwer 12.
waterspuwer 8.
waterspuwer 1-12.
waterspuwer 5.


DE EERSTE BEELDEN UIT DE SERIE BEELDEN VAN VER

en wat daarna kwam...De serie 'wachters op stok' breidde ik uit met een aantal 'paarden op stok':

zo vormde zich weldra een cavalerie...